AKTUALNA DOGAĐANJA

 

 

 

 

2018.

 

 

26. siječnja 2018.

NOĆ MUZEJA

 

Noć muzeja - ravnateljica Janja Juzbašić

Noć muzeja - ravnateljica Janja Juzbašić
Noć muzeja 2018.
Noć muzeja 2018.

Noć muzeja - izložba ''Sport u Županji nekad''

Noć muzeja - izložba ''Sport u Županji nekad''

Noć muzeja - predstavljanje županjskih sportskih klubova

Noć muzeja - radionica s djecom iz vrtića Maslačak
 

 

3. veljače 2018.

''MOJA MAMA ĆILIM TKA, HOĆE MENE DA UDA'' - izložba etnografskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja, Šokačko sijelo 2018.

 

Izložba krpanjih ponjava

Izložba krpanjih ponjava

Izložba krpanjih ponjava

Izložba krpanjih ponjava

Izložba krpanjih ponjava
 

 

5. veljače 2018.

RADIONICA ŠARANJA TIKVICA - Pastoralni centar

 

Radionica šaranja tikvica

Radionica šaranja tikvica

Radionica šaranja tikvica

Radionica šaranja tikvica

 

 

 

2017.

 

24. kolovoza 2017.

Izložba "POVIJEST I BLAGO ŽUPE MUČENIŠTVA SV. IVANA KRSTITELJA U ŽUPANJI"

 

 

Svibanj, 2017.

 

ZAHVALJUJUĆI FINANCIRANJU MINISTARSTVA KULTURE I GRADA ŽUPANJA ZGRADE MUZEJA U ŽUPANJI - SPOMENICI KULTURE U NOVOM RUHU DO 2018. GODINE

 

ZAVRŠENI RADOVI NA OBNOVI ZGRADE MUZEJA AGENCIJA - ŽUPANJA

Iako je nakon Domovinskoga rata jedna od zgrada Muzeja u Županji Agencija, potpuno obnovljena, poteškoće koje je nakon 20 godina ponovno izazvala vlaga u zidovima, na strani uz rijeku Savu, a pogotovo nakon visokoga vodostaja Save u vrijeme poplava u županjskom kraju, doveli su do potrebe da se hitno poduzmu mjere zaštite ovoga spomenika kulture.

Tako je zahvaljujući Ministarstvu kulture RH, 2015. godine, načinjena projektna dokumentacija, kako za zgadu Agencije tako i zgradu čardak.

Sanacija na zgradi Agencije obuhvaćala je različite zidarske radove kao što su odbijanje žbuke unutarnjih zidova na mjestima ugradnje hidroizolacijskog premaza i sanacijske žbuke - prekid kapilarne vlage zidova u prizemlju. Nakon toga uslijedilo je izravnanje podloge zidanog sokla i izrada holkera (zaobljenja) na spojevima poda i sokla te dobava i ugradnja reparaturnog morta ojačanim vlaknima, žbukanje unutarnjih prostorija visoko paropropusnom sanacijskom žbukom. Soboslikarski i ličilački radovi sadržavali su pregled, čišćenje i ličenje doprozornika i unutranjih krila postojeće stolarije dotrajale od atmosferskih utjecaja. Tesarski radovi sadržavali su ručno čišćenje i zaštita daščanih elemenata podgleda i obloge zida, konzolnih stolarski obrađenih greda žičanim četkama te zaštita (premazivanje i/ili prskanje) drvne građe premazima za zaštitu od biotskih uzročnika razgradnje, tonirano. No, kako su sva vanjska krila stolarije bila u vrlo lošem stanju izrađena su sva nova prozorska krila i ulazna vrata na zgradi Agencije te premazana premazima za zaštitu. Također izvršena je izmjena dotrajalih tavanskih prozora.

 

Radovi na fasadi Agencije, 2016.

Radovi u unutrašnjem dijelu prizemlja Agencije, 2016.

Završni radovi na obnovi fasade, 2016.

 

OBNOVA DRVENOGA BALKONA I FASADE NA ZGRADI ČARDAK

Tijekom 2017. godine započeli su radovi na sanaciji drvenoga balkona zgrade muzeja Čardak u Županji zahvaljujući osiguranim sredstvima Ministarstva kulture i Grada Županje za 2017. godinu. Dosadašnji radovi su obuhvaćali razgrađivanje baze stupova i demontaža ograde sa dijagonalnom ispune te pregled i zamjena nazidnica daščanog poda galerije. Od sredine mjeseca rujna u tijeku je dobava nove građe, tesarsko oblikovanje, stolarsko oblikovanje prema postojećim oblicima osnove ograde. Nakon toga uslijediti će zaštita drvene građe premazima za zaštitu od biotskih uzročnika razgradnje i toniranje. Od ostalih sanacijskih radova važno je istaknuti da će se načiniti statičko ojačanje i konsolidacija zidova injektiranjem, a potom u potpunosti uređenje fasade.

Na kraju važno je napomenuti da je planirao, dakako uz suglasnost KO Vukovaru da se galeriji - balkonu vrati prvotni izgled ograde kakav je zabilježen na fotografiji s poč. 20. stoljeća. Time bi Čardaku vratili prvotni izgled tj. izgled graničarske stražarnice što bi dakako bilo od izuzetnoga značaja za Muzej i Grad Županju.

 

Izvođenja radova na objektu Čardak 2017.

 

Čardak 1899.

Čardak, poč. 20. stoljeća

 

18. svibnja 2017.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Međunarodni dan muzeja održao se i ove godine 18. svibnja, a u njemu je sudjelovao i Zavičajni muzej Stjepan Gruber pripremivši zanimljiv program. Tako je u 13.00 sati postavljena i otvorena gostujuća izložba ''Vinkovački kraj u Velikom ratu'' (1914.-1918.) koju potpisuju Državni arhiv u Vukovaru i Povijesno športsko društvo Sokol Vinkovci. Osim izložbe, održana je i likovna radionica za djecu iz Dječjeg vrtića Maslačak iz Županje, a program je priveden kraju s kvizom iz povijesti za srednjoškolce, koji je priredila profesorica Danijela Kegalj. Pobjednik kviza bio je učenik prvog razreda Tehničke škole iz Županje, Anto Dubravac.

 

Međunarodni dan muzeja u Županji, 2017.

Međunarodni dan muzeja - djeca iz vrtića u parku Muzeja

Međunarodni dan muzeja - izložba u parku Muzeja

 

 

16. svibnja 2017.

PROMOCIJA KNJIGE "SAVSKA ZAPLJUSKIVANJA"" AUTORA ZVONIMIRA STJEPANOVIĆA

U parku Muzeja 16. svibnja održana je promocija knjige ''Savska zapljuskivanja'', autora Zvonimira Stjepanovića. Autor je zapisao svoja osobna, još uvijek vrlo živa sjećanja na teške svibanjske dane 2014. godine kada je Županju i županjsku Posavinu zahvatio do tada neviđeni vodostaj rijeke Save.
''Želim naglasiti kako sam oduševljena načinom i lakoćom pisanja autora koji je unoseći puno emocija u tekst pretočio ne samo svoje osjećaje koje je proživljavao tih dramatičnih dana za cijelu županjsku Posavinu, nego i svih nas koji smo bili u žiži događanja. Čestitam mu na postignutom uspjehu i odvažnosti da za generacije koje su sudjelovale u obrani podsjeti kako je bilo tih dana duž obale rijeke Save, a onima koji će to iza nas čitati ostavio je izuzetno vrijedan dokument vremena i pouku kako se treba postaviti u takvim situacijama. Biti zajedno, braniti srcem i dušom - zajedno.'' - rekla je Janja Juzbašić, ravnateljica muzeja.
Zbog fotografija zabilježenih na savskoj obali tih kobnih dana, autora Franje Škegre te kvalitetnog dizajna i grafičkog oblikovanja Nadice Matolić, ova knjiga dobila je još veću vrijednost. Urednica knjige bila je prof. Božica Zoko, a izdavač Zavičajni muzej ''Stjepan Gruber''.

 

 

 

28. ožujka 2017.

Izložba fotografija "ŠUMA OKOM ŠUMARA"

 

 

 

19. 01. 2017.

Izložba "Tržnica - trbuh grada"

 

 

 

 

27. 01. 2017.

12. NOĆ MUZEJA

 

 

 

 

 

2016.

 

18. - 24. lipnja, 2016.

11. MANIFESTACIJA "KOD KONJARSKIH VATRI 2016."

 

 

 

3. travanj, 2016.

Izložba: ŽIVOT I RAD vlč. IVANA VAROŠČIĆA

 

 

 

20. 11. 2015.

Zagreb, dodjela nagrada HMD-a za 2014.

 

Nagrada HMD-a za 2014.

 

Ministar kulture dodjeljuje nagradu ravnateljici Muzeja u Županji

 

Ravnateljica Janja Juzbasić u društvu s članovima Odbora HMD-a

 

Dobitnici Nagrade HMD-a za 2014.

 

Milvana Arko Pijevac, predsjednica HMD-a

 

 

 

...kliknite OVDJE za više informacija...

 

 

 

07. 10. 2015.

Otvorena izložba o poznatom dirigentu i skladatelju Mladenu Pozajiću, rođenom u Županji prije 110 godina. Izložba je otvorena u Pastoralno-kulturnom središtu Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji do 17. 10. 2015.

 

 

S otvorenja izložbe 07.10.2015.

 

10. 09. 2015.

 

MUZEJ U ŽUPANJI IZLOŽBOM O NOŠNJAMA ŽUPANJSKOGA KRAJA GOSTUJE U SLOVAČKOJ

 

Zavičajni muzej Stjepan Gruber u Županji i Gradski Centar za kulturu Wilamowice iz Poljske uz potporu Ministarstva kulture RH, općine Wilamowica i grada Županje su organizirali etnografsku izložbu tradicijskih nošnji iz Wilamowica i Županje u mjestuRajecké Teplice /Rajske Toplice/ u Slovačkoj. Ova objedinjena izložba otvorena je 10. rujna ove godine u izložbenoj dvorani gradskoga ureda mjesta Rajecké Teplice.Izložbu je otvorila opunomoćena ministrica, Ankica Vlašić iz Veleposlanstva RH u Slovačkoj, a na izložbi su govorili gradonačelnica mjesta Rajecké Teplice Mgr. Katarina Hollá, gradonačelnik mjesta Wilamowice Mgr. Marian Trela, te autorice izložbe mr. sc. Janja Juzbašić - viši kustos, etnolog Muzeja u Županji i dr. sc. Jolanta Danek, zamjenica direktora Centra za kulturu Wilamowice.

 

Ideja o postavljanju izložbe „Tradicijskoga ruha županjskoga kraja i Županje te nošnji iz okolice Wilamowica“, u mjestu Rajecké Teplice u Slovačkoj temelji se na višegodišnjoj suradnji u kulturi grada Wilamowice i grada Županja te dugogodišnjega prijatelja grada Wilamowica mjesta Rajecké Teplice.U razdoblju od potpisivanja Povelje (2001.), Županje i Wilamowica do danas organizirana su mnogobrojna gostovanja folklornih skupina te razne druge prezentacije, a važno je istaknuti da su naš Muzej i Centar za kulturu Poljske ranije već ostvarili značajnu izložbenu suradnju, gostujući izložbama o nošnjama svojega kraja: Wilamowica u Županji i Osijeku te Županje u poljskim gradovima Wilamowicama i Bilesko-Biali. Nakon postavljanja izložbi u navedenim gradovima bivši gradonačelnik mjesta Rajecké Teplice RNDr. Peter Dobeš izrazio je želju da ove prelijepe izložbe, objedinjene u jednu, i gostuju u Slovačkoj što je sadašnja gradonačelnica mjesta Rajecké Teplice, Mgr. Katarina Hollá rado prihvatila te ove godine uvelike pomogla da se ovaj projekt i realizira.

 

Na izložbi se mogu vidjeti dijelovi ili kompleti tradicijske odjeće, oglavlja i nakit te ostali ukrasni odjevni predmeti, te originalne obiteljske fotografije, razglednice, fonografski i video zapisi koji se čuvaju u Etnografskoj zbirci Zavičajnoga muzeja Stjepana Gruber u Županji i Arhivu Zespołu Regionalnego „Cepelia Fil-Wilamowice“ u Poljskoj. Za navedenu izložbu autorice su pripremile opsežan katalog preveden na slovački jezik u kojemu su predstavile osnovne znakovitosti tradicijskoga ruha iz Wilamowica i okolice te iz Županje i okolnih naselja.

 

Izložba u Slovačkoj će biti otvorena do sredine desetoga mjeseca 2015., a postoji velika vjerojatnost da će u doglednom razdoblju naš Muzej ovu ili neku drugu izložbu moći organizirati i u Bratislavi jer je odmah nakon otvorenja izložbe Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Slovačkoj izrazilo želju za uspostavom suradnje s Muzejom hrvatske kulture u Bratislavi.

 

Čestitamo svim djelatnicima našega Muzeja i prijateljima iz Poljske na ostvarenju ovoga važnoga projekta te vjerujemo kako će ova izložba potaknuti daljnju suradnju i prijateljstvo navedenih mjesta i država.

 

 

08. 02. 2015.

U okviru „48. Šokačkoga sijela 2015.“ u Županji predstavljena bogata zbirka tkanja vlč. Mate Kneževića iz Garčina na izložbi pod nazivom: „ČOVJEK KROZ OSNOVU I POTKU“

 

Ideja o realizaciji izložbe pod nazivom „Čovjek kroz osnovu i potku“ potaknuta je zadanim sloganom ovogodišnjega Šokačkoga sijela u Županji koji glasi: “Baka tkala, mama sačuvala“, a kojemu je uz ples i pjesmu te običaje i druge vidove prezentacije tradicijske baštine cilj predstaviti barem i jedan dio tradicijskoga rukotvorstva te nošnji s područja Slavonije i šire.

 

Danas kada smo sve više svjedoci nestajanja različitih oblika i vrsta tradicijskoga odijevanja te ostalih tradicijskih predmeta nastalih u kućnoj radinosti kako u našemu kraju, tako i šire, izuzetno je važno i dragocjeno na terenskom istraživanju istraživati i potom predstavljati upravo privatne zbirke u kojima se čuva veliki broj takvih predmeta. Tako je okviru ovogodišnjega Šokačkoga sijela predstavljena po mnogočemu posebna zbirka svećenika Mate Kneževića iz Garčina. Njegova zbirka rezultat je višegodišnjega marljivoga sakupljanja i istraživanja tradicijskih tekstilnih predmeta, najprije iz sela brodskoga Posavlja, ali i iz mnogih drugih sela s širega područja Slavonije. Također važno je istaknuti da je vl. Mato Knežević u ovoj zbirci sakupio ne samo one najljepše ili najraskošnije primjere svečanoga, radnoga i prigodnoga ruha od kojih ima vrlo veliki broj vrsta i suvrstica već i mnogobrojne druge, raritetne primjere tekstilnih predmeta koje su upotrebljavani u životu Šokaca s ovoga područja. Dakako, nije bilo moguće predstaviti njegovu kompletnu zbirku već se u Županji, u prostorima Pastoralno-kulturnoga središta Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji izlože vrlo bogata podzbirka uzoraka tkanja.

 

Vrlo je interesantno navesti da vlč. Mato ima još uvijek velik broj neizkrojenoga tkanja u tzv. trubama, na kojemu bi mu pozavidio svaki muzej, a ako k tomu pridodamo i ostale tekstilne predmete poput nošnji, možemo s pravom reći da je njegova zbirka prebogata različitim uzorcima tkanja ali i različitih vrsta ukrašavanja. Izuzetno je važno spomenuti da u zbirci ima gotovo nezamisliv broj primjeraka svilenih tkanja - od tzv. guge-svilene niti, čija se nit dobiva od dudovoga svilca, potom tkanih prostirki od prirodne vune, bojane prirodnim bojama. Uz njegove izložene različite predmete od tekstila iz muzejske zbirke izložena su različita pomagala i alatke za dobivanje niti od lana i konoplje kako bi čim više posjetiteljima približili temu o tkanjima. Također za ovu prigodu izložen je tj. ponovno postavljen-sklopljen tkalački stan iz Etnografske zbirke Muzeja na kojemu je vrsna tkalja Emica Majačić iz Bapske uz pomoć Marije Crepić iz Retkovaca osnovala tkanje, a koji će Muzeju svakako poslužiti u daljnjim prezentacijama različitih tema iz tradicijskoga rukotvorstva.

 

Na svečanom otvorenju navedene izložbe nastupili su članovi Kulturno umjetničkoga društva „ZDENAC“ Zdenci s nekoliko pjesama pod ravnanjem voditelja Ivana Ivankovića. Uz njihov nastup posebna atrakcija na otvorenju bila je prezentaciju obrade lana koju su prikazale članice Udruge „Rukotovrine“ iz Zdenaca. One su prikazale otucavanje lana, obradu na stupi i trlici, namatanje na špulji, izvačenje niti lana iz povesma i namatanje na rašlje. Predsjednica Rukotvorina Marija Rončević cijeli postupak uzgoja i obrade lana do platna ispričala je posjetiteljima a članice Udruge su pokazivale svaki postupak zasebno.

U završnom dijelu otvorenja posjetitelji su mogli pogledati Reviju tradicijske odjeće iz okolice sl. Broda, a koju je vodio i organizirao vlč. Mato Knežević.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUDIONICI REVIJE NOŠNJI ODJEVENI U TRADICIJSKO RUHO IZ ZBIRKE VLČ. MATE KNEŽEVIĆA

Darija Ančić r. Knežević Mataneševa u crnom zlatu (marama i pregač od more svile) i roklji krpano bilim zlatom, povezana u gustu šamiju, Privlaka i Vrpolje. Nošnja potječe iz sredine 20. st.
Paola Ančić u bilom ruvu od guga žutim zlatom, zalisita. Nošnja je s početka 20. st., iz Vrpolja
Pavo Ančić Mijančića u gača i rubine od roklje žutim zlatom naskroz nakrpana vinovom lozom, kamizol zlatom. Nošnja je izrađena sredinom 20. stoljeća iz Vrpolja
Timotej Ančić u gača i rubine od roklje ulagano bilim zlatom vinove loze sa svilenom čipkom, kamizol sa zlatom. Nošnja je izrađena krajem 20. st. iz Vrpolja
Klara Seletković iz D. Andrijevaca u ruvu iz St. Kuta u guganoj rubini i rukavima sa šarenom svilom, a čošak i pregač crveni s aplikacijama od guginih čahura,nacoknana. Nošnja je iz sredine 20. stoljeća
Mladen Seletković iz D. Andrijevaca u šlinganim gačama i rubine rekonstruirani od čelikovačke šlingane rubine. Nošnja je iz sredine 20. stoljeća.

 

 

 

 

 

30. 01. 2015.

10. NOĆ MUZEJA - više od 700 posjetitelja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva događanja 2014.

Arhiva događanja 2013.